mP3..

Monday, 29 June 2015

dilema tak sudah

Assalamualikum.. hai..
dah lama tak update blog.. hehe..
this time, nak share bout me yang tengah dalam dilema pasal course yg aku nak ambil after spm..
straight to the point je sebb masa tk banyak..
basically, cita2 aku since kecik is nak jdi cikgu.. tk pernah berubah tentang hal yang satu ni..
but then, my family, mostly want me jadi doktor..
oh ya, actually, aku ni budak pure science.. but tk de niat nak sambung lebih dlam for science.. so, mmg tk de harapanlah aku ni nak sambung medic bak hang..
last few nights, aku call mak aku and said : mak, kalau adik nak study overseas boleh tak?
mak aku dah bunyi semacam je.. sbb before this, dia pernah cakap kat aku, kalau boleh dia tak nak aku study luar.. katanya : msia ni ada banyak universiti..
and before this aku tak kisah sangat, so, aku ckp okey..
but everything changed after abg aku ckp : make sure kau dapat pi luar negara tau.. abang nak pi overseas ni..
actually, bukan takat abang aku je, hakak2 aku pun cakap cenggitu gak..
oh, sambung balik pasal aku tanya mak aku tu.. nak tahu tak, at last.. mak aku ckap : boleh pi luar negara but kena kat Madinah..
aiyarkkk!
esok tu, aku terus search for biasiswa nak ke Timur Tengah....
and sadly, i need bahasa arab yang aku tak de.. uwaaa..
honestly, masa form 1 aku dpt pluang tuk blajar kat skolah agama but aku tolak..
er, time tu kesedaran for nak study agama kurang sikit.. actually, since darjah satu aku blajar arab..  but then, result tak la gempak mana.. sbb tu aku takut nak study arab for higher level.. basic pun tk seberapa, nak lebih2.. so, sbb tk yakin for bahasa arab, aku pun tolak..
ok, sumpah tk tipu yg aku agak nyesal gak..  but then, everything dah berlaku.. so lets move on ah..
now, kat skolah baru aku blajar mandarin.. boleh la.. tpi nk cakap laju2, tk mampu la.. but fhm la sesikit..
last few nights, aku belajar bahasa arab dengan kawan aku from kelate, Mazuda.. she taught me bout kata nama, present & past tense in arab.. she said :bagus mardhiah.. cepat belajar..
yeah, cepat belajar, lambat hafal.  tk pe, i akan usaha lebih..
so, i decided to amik medic.. kalau itu yg terbaik.. in future, tk tahu jalan mana yang Allah bentang untuk aku.. asalkan yang terbaik.. insyaAllah.. doakan yang terbaik je..

Wednesday, 10 June 2015

Girl's Day ; Oh Happy Happy Day

Assalamualaikum...
gratatata.. hehehe
dah lama gila kot tak update entry.. miahaha.. well, calon SPM kate ko.. 
sekarng ni tgh cuti mid year, tak buat apa pun kat rumah ni..
main phone, surf internet, mereput dalam bilik..
tu jelah hari2 penuh produktif aku.. 
so, semalam, aku spent time dengan sahabat2 aku..
akhirnya, jumpa juga kami after 3 bulan tak jumpa..
haa, nampak tak kesibukannya tu??

semalam, aku sampai lambat kat rumah kawan aku sebb masalah transport..
well, mak aku dah pencen.. jadi, dia tak berapa rajin nak keluar rumah.. huih..
agak mencabar keberanian ah bila nak mintak mak hantar aku kluar..
nasib mak okey je bila aku kata aku nak jumpa budak2 ni..
tu pun after aku dgn penuh dedikasi ikut mak aku ke mana-mana..
nampak tak strategi aku.. miahaha..

kay, semalam kitorang lunch together, tngok movie, karaoke, photoshot, macam2 ah.. 
record, we spent time for 10 hours kot semalam sebb nak tebus 3 bulan...
lastly, ingat nk tunjuk gmbar kami tpi ada masalah teknikal.. maybe next time..

oh, semalam dpt hadiah belated bday from my sahabt.. dpt jam!! yeayyyy..
thanks guys..

kay, gtg..
Assalamualaikum









klik even ONCE, okay? *kerdip mata lagi..