mP3..

Thursday, 13 August 2015

worldNow

Assalamualaikum..

hui, lama gila tak update pape kat sini.. well, now tengah trial.. certain subj dah lepas but then, ada lagi yg nak kena telan.. hardcore paper lak tu..

awat tajuk n3 tu worldnow?
sebb nak cakap yg dunia aku sekarang ni, th macam apa je.. sibuk sngt smpai tak sedar apa yg berlaku kt sekeliling.. and like dah ade shortlist muka2 yang aku akan jumpa every single day.. same face..
kadang2 macam tk perasan bout batch lain kt skolah ni.. macam ade form 5 je kat skolah ni.
mana taknya, hari2, rutin same berulang.. tk sabau nak kluar dri skolah.. tengok dunia.. haha

life nak spm, biasalah..penuh dgn kelas.. lgi2 kalau skolah asrama.. tk pe, skali ni je.. haha, statement pjuk hati lah brader..

nak citer ape lagi? entah.. kang terkeluar pulak formula math sgala bagai kat sini kalau tulis panjng2.. maklumlah, next paper is math.. haha..
next week : maths,agama,addmath,physics
dabel next week :chem and bio..
then ob merdeka

then fly haji..

balik sini lagi beberapa hari nk spm..

then spm..
then, ob slamanya...
yes, tk lama je lagi..

Monday, 29 June 2015

dilema tak sudah

Assalamualikum.. hai..
dah lama tak update blog.. hehe..
this time, nak share bout me yang tengah dalam dilema pasal course yg aku nak ambil after spm..
straight to the point je sebb masa tk banyak..
basically, cita2 aku since kecik is nak jdi cikgu.. tk pernah berubah tentang hal yang satu ni..
but then, my family, mostly want me jadi doktor..
oh ya, actually, aku ni budak pure science.. but tk de niat nak sambung lebih dlam for science.. so, mmg tk de harapanlah aku ni nak sambung medic bak hang..
last few nights, aku call mak aku and said : mak, kalau adik nak study overseas boleh tak?
mak aku dah bunyi semacam je.. sbb before this, dia pernah cakap kat aku, kalau boleh dia tak nak aku study luar.. katanya : msia ni ada banyak universiti..
and before this aku tak kisah sangat, so, aku ckp okey..
but everything changed after abg aku ckp : make sure kau dapat pi luar negara tau.. abang nak pi overseas ni..
actually, bukan takat abang aku je, hakak2 aku pun cakap cenggitu gak..
oh, sambung balik pasal aku tanya mak aku tu.. nak tahu tak, at last.. mak aku ckap : boleh pi luar negara but kena kat Madinah..
aiyarkkk!
esok tu, aku terus search for biasiswa nak ke Timur Tengah....
and sadly, i need bahasa arab yang aku tak de.. uwaaa..
honestly, masa form 1 aku dpt pluang tuk blajar kat skolah agama but aku tolak..
er, time tu kesedaran for nak study agama kurang sikit.. actually, since darjah satu aku blajar arab..  but then, result tak la gempak mana.. sbb tu aku takut nak study arab for higher level.. basic pun tk seberapa, nak lebih2.. so, sbb tk yakin for bahasa arab, aku pun tolak..
ok, sumpah tk tipu yg aku agak nyesal gak..  but then, everything dah berlaku.. so lets move on ah..
now, kat skolah baru aku blajar mandarin.. boleh la.. tpi nk cakap laju2, tk mampu la.. but fhm la sesikit..
last few nights, aku belajar bahasa arab dengan kawan aku from kelate, Mazuda.. she taught me bout kata nama, present & past tense in arab.. she said :bagus mardhiah.. cepat belajar..
yeah, cepat belajar, lambat hafal.  tk pe, i akan usaha lebih..
so, i decided to amik medic.. kalau itu yg terbaik.. in future, tk tahu jalan mana yang Allah bentang untuk aku.. asalkan yang terbaik.. insyaAllah.. doakan yang terbaik je..

Wednesday, 10 June 2015

Girl's Day ; Oh Happy Happy Day

Assalamualaikum...
gratatata.. hehehe
dah lama gila kot tak update entry.. miahaha.. well, calon SPM kate ko.. 
sekarng ni tgh cuti mid year, tak buat apa pun kat rumah ni..
main phone, surf internet, mereput dalam bilik..
tu jelah hari2 penuh produktif aku.. 
so, semalam, aku spent time dengan sahabat2 aku..
akhirnya, jumpa juga kami after 3 bulan tak jumpa..
haa, nampak tak kesibukannya tu??

semalam, aku sampai lambat kat rumah kawan aku sebb masalah transport..
well, mak aku dah pencen.. jadi, dia tak berapa rajin nak keluar rumah.. huih..
agak mencabar keberanian ah bila nak mintak mak hantar aku kluar..
nasib mak okey je bila aku kata aku nak jumpa budak2 ni..
tu pun after aku dgn penuh dedikasi ikut mak aku ke mana-mana..
nampak tak strategi aku.. miahaha..

kay, semalam kitorang lunch together, tngok movie, karaoke, photoshot, macam2 ah.. 
record, we spent time for 10 hours kot semalam sebb nak tebus 3 bulan...
lastly, ingat nk tunjuk gmbar kami tpi ada masalah teknikal.. maybe next time..

oh, semalam dpt hadiah belated bday from my sahabt.. dpt jam!! yeayyyy..
thanks guys..

kay, gtg..
Assalamualaikum









Sunday, 5 April 2015

Minggu yang busy -_-

Assalamualaikum.. Haii.. 
Akhirnya, sampai juga hari Ahad.. 
post kali ni, aku just nak bebel pasal minggu aku yang teramatlah sibuk.. dan pengakhiran yang agak sadis.. ;(

Masa assembly hari Isnin lepas, ada perasmian Minggu PSS.. woahh.. 
yang bestnya, ada Pertandingan Video Adaptasi Novel.. 
Aku pun, bila sebut cemtu, haa, makin berkobarlah rasa nak cari novel apa yang sesuai..
Malam tu, aku decide nak buat novel Pabila Romeo vs Juliet, karya E-man Sufi..


sebb, cerita tu awal2nya ber'background'kan school life.. senang la nak shoot nanti kan..
malam tu, aku stay up sampai 1.30 pagi, and berjaya siapkan malam tu jugak..

esoknya, Selasa : misi pencarian pelakon.. 
puas jugalah nak pilih.. haha.. 
nak settlekan semuanya in one day sebb malam tu dah nak start shooting.

Malam tu, after prep, kitorang stay up kat lounge house sbb nak shooting.. 
malam tu, kitorang tido pukul 1 lebih..
penat jugak tapi kelakar..
bila lupa skrip, tetibe ada orang lalu kat tingkap.. mmg lawak..

Rabu : still shooting.. hari tu ada Kem Penulisan Kreatif.. aku nak pergi, but sadly nak kena siapkan shooting tu, so aku tak pergi.. tak pe lah, berkorban sikit.. tu je yang aku pikir..

Khamis : still shooting.. sampai pkul 6 lebih.. malam tu, stay up sampai 3 setengah sbb nak edit video.. ngantuk tu tak yah citer sbb otak risau kalau tak sempat nak siapkan.. mana taknya, due datenya Jumaat! Malam tu, harap tak tido dlm kelas on Friday tu sbb subjek semua yang ganas2.. haha

Jumaat ; pagi, 6.30 : tak gi breakfast, datang skolah, baca Yassin jap, then terus bukk laptop, smbung edit lagi sbb mlm tadi tk habis edit.. tk larat n kpale tk mmpu nak berfungsi.. haha
dahlah hari tu subjek yang berat.. AddMath, Bio and Chem.. 
bersyukur sangat bila aku mampu survuve untk smua kelas tu.. huihh..
tu pun, mata dah nak tertutup.. 
sepatutnya kena hantar vid before 12, tapi pandai2 la kan.. kitorang hantar pukul 3.. 
semput nak save video.. adalah kena tunggu dalam sejam.. 
hari tu, hormon adrenaline aku overuse..

petang tu, ada prep pkul 3 sengah.. disebbkan aku rasa tk sempat nak balik asrama, aku decide tuk solat kat skolah je.. after solat, singgah kantin.. beli air cincau tin, music sepeket and roti piza satu.. terus balik kelas..
tengok kelas kosong je.. aku makan and tido.. konon2 nak rest sekejap lah.. sudahnya, bangun2 dah pkul 5 sengah.. wakakaka..
terus balik dorm..

malam tu, aku tolong ED(English Drama) Batch.. sepaptutnya aku tolong dr awal tpi sbb sibuk dgn drama tu, aku tak tlong sangat pun ED tu.. maaflah batchmate..
after dah settle video, baru aku tolong.. tu pun tk banyak.. just jahit costume, buat kasut.. tu pun stay smpai pkul 2.. tido lambat lagi..
aku fikir, tk pelah sbb dah nak bertanding dah pun..
\
Sabtu-semalam ; ED start pkul 8.. aku pun pi beli popcorn yang  batchmate aku jual.. form 1 tak hbis drama lagi, aku dah habis makan sebungkus.. hahahaha.. mungkin sbb aku bosan dan tk fhm jalan cerita diorang.. so makan jelah.. tak pe adik, nanti try lagi tahun depan.. buat lagi gempak kay..

proudly to announce, batch aku menang untuk tahun yang ketiga.. congrats to all IINVICTUS 1115..
memang gempak pun.. tema parody.. so kitorang buat parody disney.. ada princess.. aku mmg kagum dgn batchmate aku yang kreatif, inovatif, kritis, awesome, grand, kelass, hebat.. cool habis.. 
kalau ada masa nanti, aku tunjuk gmbarnya yaa..  confirm korang akn setuju dengan aku..

Back pasal video tu, malam ED tu, aku dpt tau yang vid aku hantar tu ada problem. ade certain part yang blank.. aku pun tk tau knape sbb sebelum tu ok je.. entahlah... at last, aku ckp kat cg, aku redha.. cikgu nilai je on apa yang ada kat cikgu.. 
cg bagi chance tuk antr balik tpi vid tu ada kat kawan aku yang tengah enak bercuti kat rumah sekarang.. tak pelah..
maybe this is the time to apply apa yang aku baca everynight in buku Don't Be Sad, La Tahzan..
Takdir Allah, kehendak Allah, semua nya adalah terbaik.. ada hikmahnya.. aku percaya tu..

Okaylah, aku rasa aku dah sum up everything dalam ni.. sampai sini jelah ye.. 
Assalamualaikum, readers!

saje letak.. smbil tulis post ni,aku bukk utube,dengar lagu ni.. haha


Saturday, 14 March 2015

First post 2015 : March already

Assalamualaikum..
masya-allah sistur!
It's already March lah... and this is my first post for 2015..
well, biasa;lah.. budak asrama + SPM candidate = busyyyy memanjang..

syukur alhamdulillah, this year, stiap bulan ada outing bermalam(OB).. dapat balik rumah..
but still, tk sempat nak update entry kat blog nih.. 
homework banyak lah wehh.. 

so, this entry.. just wanna share about my life sepanjang 3 bulan sebagai pelajar ting. 5.. senior year la konon.. -_-
hurm, not bad.. awal2 mmg la agak stres memandangkan jadual packed..
but lama2, dh lali.. bak kata pepatah, alah bisa, tegal biasa..
(ececeh.. well, calon spm la katekan.. kena pandai gunakan peribahasa.. hahaha)

actualy, I baru je habis exam UPP1(Ujian Pertengahan Penggal 1).. 
subhanallah.. tak tahu nak kata apalah untuk subject chem..
nak dijadikan cerita, malam before exam chem tu, buku I hilang.. (actually misplaced.. ada je dalam locker.. tk perasn)
so, I pergi prep without bawak any refrence book chem.. ingatkan ada kat kelas.. bila sampai kelas, cari kat rak,, eh! tak de.. 
nak pinjam kat orang, rasa segan pulak.. lagi pun, everyone mmg tngah guna buku tu.. 
jadi masa prep malam tu, I kacau orang.. hehehe..
bila balik dorm, baru la jumpa buku tu.. dn malangnya, mata I dah ngantuk..sempat baca beberapa mukasurat je sebelum mata tutup.. 
esok bangun dgn rasa tawakal+pasrah yang tinggi d;lm jiwa.. jawab je exam..
jgn failed sudahlah nak...
nnti kene detention class.. tk nak oi.. 

maka, apabila cikgu ckp, masa menjawab sudah tamat.. I pun...

then hari tu, masa result spm keluar, I tengok my seniors ambik result.. I pulak yang nangis bila tngok diorang.. I memikirkan nasib I tahun depan.. what will happen to me? Berjaya straight a's plus.. straight a or tk straight a?
tak sanggup nak hampakan harapan semua orang.. 
lagi pun, its for my own sake jugak kan.. untuk diri sendiri.. 

*petang tadi, masa otw balik rumah, singgah Popular, beli buku chem.. my sis cakap, "dah nak SPM baru nak beli buku rujukan?"
LATE IS BETTER THAN NEVER
hehehehehe

kay.. dah lambat nih.. tk boleh nak cerita semua.. btw, follow my ig : mardhiah98
(sempat lagi kan?)


ASSALAMUALAIKUM!

klik even ONCE, okay? *kerdip mata lagi..