mP3..

Tuesday, 15 July 2014

insyaallah,, ada manfaat

Assalamualaikum..
hai.. dah lama tak update entry.. rasenya, entry last yang Dhia update, story pasal sambutan hari guru kat sekolah baru, kan?
 tu cerita bulan 5.. sekrang ni dah bulan 7..
sekejap je masa berjalan kan.. sampaikan, tk percaya, dah berbulan juga Dhia duduk di asrama..
herm.. kalau difikirkan balik, tak adalah teruk sangat..
so, hari ni, memamndangkan masih di bulan Ramadhan, kita cakap pasal Ramadhanlah..
bukan nak ajar niat puasa or apa-apa.. just entry yang mungkin menginsafkan.. insyaallah..

Dhia saja nak buat sikit perkongsian.. stuffs ni, Dhia dapat daripada ustaz2 yang datang ke TKC untuk imamkan solat terawih.. standard la kan, lepas terawih ada tazkirah sikit..
ada dua benda yang Dhia dapat.. dua cerita, daripada dua orang ustaz yang berbeza.. ilmu kan.. mana2 kita boleh dapat..

straight to the point sebb Dhia ada kelas kejap lagi.. kita nak kejar masa ni..

  1. ustaz ni menceritakan ada seorang kawannya yang telah bermimpi.. dalam mimpi tu, keadaan huru-hara, orang berlari-lari and ada banyak sabit berwarna hitam yang besar dan sabit2 tu menarik orang2 yang berlarian ni ke dalam sebuah lembah.. suasana masa tu sangat panas.. dipendekkan cerita, orang yang bermimpi ni, jumpa seorang ustaz.. nak tahu apa jadi lepas tu.? ustaz tu menafsirkan mimpi orang ini seperti keadaan ketika di titian sirat.. dan sabit2 yang dilihat oleh pemimpi ni tadi ialah lidah2 api neraka.. allahuakbar... bayangkanlah! manusia ditarik oleh api hitam daripada neraka.. semoga kita tak tergolong dalam golongan itu.. 
  2. kisah seterusnya... actually bukan kisah.. but its a persoalan yang Dhia sendiri tak pernah fikir.. Dhia yang dengar rasa sentap dengan soalan tu.. soalan tu buat Dhia tanya diri.. Ya allah, kenapa aku tak pernah fikir macam tu? Jahilnya aku... nak tahu soalannya?? ok,, meh Dhia share.. semoga kita semua dapat manfaat.. insyaallah.. KALAU AKU MATI HARI NI, APA YANG AKU NAK BAWA UNTUK PERSEMBAHKAN KEPADA ALLAH?? APA CUKUPKAH AMALAN YANG AKU BUAT SELAMA NI? APA CUKUPKAH SEKADAR TERAWIH 8 RAKAAT TADI UNTUK MENJAMIN AKU SYURGA????
Dhia saranklan, kita sama-sama muhasabah diri untuk kebaikan dunia akhirat.. rasanya cukuplah Dhia berceloteh hari ni.. dah panjang sangat dah ni.. akhir kata, selamat berpuasa.. selamat beribadat untuk semua yang Dhia sayang.. semoga pembaca entry ni dapat manfaat daripada apa yang Dhia share.. tak seberapa, tapi insyaallah, ada faedah.. berpuasalah dengan yang sebenar-benarnya..


ASSALAMUALAIKUM,.. salam sayang, salam ukhwah untuk semua.. xoxo



klik even ONCE, okay? *kerdip mata lagi..