mP3..

Thursday, 27 March 2014

resepi mudah : TRIFLE

Assalamualaikum, readers!!
Aktiviti untuk holiday ni, Dhia dgn sahabat2 Dhia buat TRIFLE...
*first tryyy..
resepinye, Dhia dapat dari internet.. tapi adalah ingkar sikit.. (degil sikit)

okay, malas nak intro banyak-banyak.. kita straight to da point sudah ler ye, chef-chef semue!!

Baiklah puan2 semua,, let's see da bahan2, okay?
(kalau tak ada bahan2nye, cepat-cepat pergi market ye..)
bahannye tak susah punn.. simple2 je..

Okay..tengok gambar bawah ni.. nila bahan2nye..

-swiss roll
-cocktail
-jelly nona
-tpg custard -1 cawan
-susu cair -1 tin
-gula -1/2 cawan


  1. Potong swiss roll tu then susun dalam bekas..suka hati la gune bekas apa.. asal hati korang suka..then renjis/siram air koktel
Dhia buat dalam tupperware

2. Next step, korang susun buah koktel.. buah sahaja without airnye..


3. then, korang sediakan kastardnye.. campurkan susu, tpg kastard, gula, air(sukatan 1 tin susu)..kacau.. make sure tpg tk berketul..next, baru masak atas api sampai kastard pekat..

4. Buat lapisan baru gunakan kastard tu..

(terlebih likat pulak tadi)

5. Then, susun buah koktel lagi.. (rich with fruit la koktel kite ni..ngehee)

6. Next, korang sediakan jeli pulak.. tak susah, ikut je arahan kat belakang kotak tu..


gune flavour orange..


7. Buat lapisan baru..jeli tu..

8. Errrr.. oh,, dah siap la.. tinggal masuk dalam dalm peti ais then tunggu sampai korang rasa dah okay.. 


dah ciaappp!!!


senang je kann? tak susah pun.. siapa kate susah? mana ade..
untuk gadis-gadis yang suka buat desert, cubalah..
untuk first try masuk dapur pun boleh..
untuk para ibu yang nak buat untuk anak2, boleh saje..
untuk para isteri yang nak buat untuk suami, buatlah.. tapi kene lawa2 la.. jgn comot2..jage imej la katekan..


so,, give a try.. kalau tak, tak tahu hasilnya macam mana..
tak buat, tak tahu..
dah buat, baru tahu..
selamat mencubaaa!!   :)

ASSALAMUALAIKUM..

oh, by the way, bawah ni behind the scene

tekun benar Kak Azni kita buat kerja

berusaha keras Kak Mira kite

senyum lebar nampakk??

Azni, Amira and Adrina..masing-masing control ayu..hihi

Kak Adrina dan Kak Azni kita.. ayu sungguh.. boleh buat calon isteri ni..

masih leka dengan kerjanye

sempat lagi ambik gambar




army mane pulak yang tersesat kat ceruk dapur ni.. hehe..Dhia laa

eheh, sempat pulak posing

khusyuk buat kerja nampakk

smilee Kak Khairun

berwechat dengan siape tu.. dengan abg Paan la tu

smilee

bekerja keras menyelamatkan kastard..









klik even ONCE, okay? *kerdip mata lagi..