mP3..

Thursday, 27 March 2014

resepi mudah : TRIFLE

Assalamualaikum, readers!!
Aktiviti untuk holiday ni, Dhia dgn sahabat2 Dhia buat TRIFLE...
*first tryyy..
resepinye, Dhia dapat dari internet.. tapi adalah ingkar sikit.. (degil sikit)

okay, malas nak intro banyak-banyak.. kita straight to da point sudah ler ye, chef-chef semue!!

Baiklah puan2 semua,, let's see da bahan2, okay?
(kalau tak ada bahan2nye, cepat-cepat pergi market ye..)
bahannye tak susah punn.. simple2 je..

Okay..tengok gambar bawah ni.. nila bahan2nye..

-swiss roll
-cocktail
-jelly nona
-tpg custard -1 cawan
-susu cair -1 tin
-gula -1/2 cawan


  1. Potong swiss roll tu then susun dalam bekas..suka hati la gune bekas apa.. asal hati korang suka..then renjis/siram air koktel
Dhia buat dalam tupperware

2. Next step, korang susun buah koktel.. buah sahaja without airnye..


3. then, korang sediakan kastardnye.. campurkan susu, tpg kastard, gula, air(sukatan 1 tin susu)..kacau.. make sure tpg tk berketul..next, baru masak atas api sampai kastard pekat..

4. Buat lapisan baru gunakan kastard tu..

(terlebih likat pulak tadi)

5. Then, susun buah koktel lagi.. (rich with fruit la koktel kite ni..ngehee)

6. Next, korang sediakan jeli pulak.. tak susah, ikut je arahan kat belakang kotak tu..


gune flavour orange..


7. Buat lapisan baru..jeli tu..

8. Errrr.. oh,, dah siap la.. tinggal masuk dalam dalm peti ais then tunggu sampai korang rasa dah okay.. 


dah ciaappp!!!


senang je kann? tak susah pun.. siapa kate susah? mana ade..
untuk gadis-gadis yang suka buat desert, cubalah..
untuk first try masuk dapur pun boleh..
untuk para ibu yang nak buat untuk anak2, boleh saje..
untuk para isteri yang nak buat untuk suami, buatlah.. tapi kene lawa2 la.. jgn comot2..jage imej la katekan..


so,, give a try.. kalau tak, tak tahu hasilnya macam mana..
tak buat, tak tahu..
dah buat, baru tahu..
selamat mencubaaa!!   :)

ASSALAMUALAIKUM..

oh, by the way, bawah ni behind the scene

tekun benar Kak Azni kita buat kerja

berusaha keras Kak Mira kite

senyum lebar nampakk??

Azni, Amira and Adrina..masing-masing control ayu..hihi

Kak Adrina dan Kak Azni kita.. ayu sungguh.. boleh buat calon isteri ni..

masih leka dengan kerjanye

sempat lagi ambik gambar




army mane pulak yang tersesat kat ceruk dapur ni.. hehe..Dhia laa

eheh, sempat pulak posing

khusyuk buat kerja nampakk

smilee Kak Khairun

berwechat dengan siape tu.. dengan abg Paan la tu

smilee

bekerja keras menyelamatkan kastard..









Monday, 24 March 2014

school holiday!!

Assalamualaikum..
hai semua.. 

cuti sekolah datang lagi.. finally..
9 days.. (bolehlah daripada tak ada)
sejak jadi budak sbp ni, waduh, faham2 jelah.. kerja sekolah memang tkkan sikitlah kan..
macam kerja untuk cuti setahun je...
(kerja banyak pun, sempat lagi layan blog.. ngehee)

tap cuti sekolah kali ni rasa sekejap sangat.. tk sempat nk share cerita dengan sahabat..
;(

entry kali ni, just nak cerita tentang aktiviti yang Dhia buat untuk cuti sekolah kali ni.. well, saje je nak share..
actually, tak delah banyak sangat aktivitinya.. sekadar buat homework yang 'sikit', pergi rumah sahabt, hangout dgn sahabt, masak dengan sahabt, siapkan e-pendidikan, tidur, baca novel..

err, banyaknye nak buat.. grrr... hopefully dapat siapkan kerja rumah a.s.a.p.. penatlah..
nk relaks.. dahlah dekt asrama tk boleh relaks.. huh

sekarang pun Dhia spatutnya buat homework, tpi escape.. haha.. 
yelah, dah buat, tapi tk dpt pt jawapamemang frust la jawabnya.. 
nthla, tk fhm dgn diri sendiri sekarang ni.. buat ape2, melingkup n ke laut je.. 
macam mana ye?
hisyy..
ade sesape nk bagi tips untuk faham diri sendiri??

kaylah, just a short post hari ni... tk berniat nk celoteh panjang sangat pun..
otak tengah sarat sangat..
nah, Dhia bagi vid untuk ringankan kepala kepada yang satu kapal dengan Dhia..




assalamualaikum..
nikmati cuti dgn aktiviti yg berfaedah, kay?
hargai masa yang ada dengan keluarga sebaik mungkin..

Saturday, 15 March 2014

RINDU pada yang LAMA..

Assalamualaikum, semua..
woah,, happy sebab dapat update blog setelah sekian lama Dhia tak post ape2 entry kt blog ni..
kali terakhir Dhia update citer, sebulan lepas.. lame la jugak tu..

entry kali ni,, serius macam2 Dhia nak story.. tak cukup satu entry rasenye kalau nak cerita semua..
plus, sekarang pun ah lewat.. (tak baik tido lambat)..

focus on the title yang Dhia tulis kt atas tu..
"RINDU pada yang LAMA.." 
mmg betul, tepat dan benar, 100 peratus..
life yang baru kt sekolah baru, tak menyeronokkan..
sahabt tak ade.. kawan ade la jugak.. (well, KAMA tiada pengganti)
leisure? -memng tk la.. kcuali ahad.. tapi ttp ade keje such as basuh baju, homework, kemas locker
kene jalan jauh dari asrama>dining hall>blok akademik  (siapa nak kurus, boleh buat fitness kat sekolah aku.. konfem kurus cepat) plus, kelas aku tingkat last, iaitu tingkat 3.. semput naik tangga.
schedule : memang pack! kalah ikan sardin dalam tin

i'm not to homesick but more to friendsick..
bayangkan you all pernah dikelilingi sahabat2 yang sangat setiakawan, in other term, sentiasa bersama whether senang or susah, n sampai satu masa, you all hilang semua tu n dapat a person yang mmg tk peduli pasal orang lain..a person yang hidup dalam dunia dia je.. 
dan you all tak de choice lain selain kawan jugak dengan dia..
tu la yang Dhia kene hadap kt sane sekarang..
sometimes tu, ade la Dhia nangis because of this hard thing..

back to our main topic, i'm really miss my old life..
bila Dhia renung balik, Dhia sedar satu lumrah kehidupan..
saat memiliki sesuatu yang lama, kita tak pernah hargai.. malah, lebih teruk, kita merengek mahukan yang baru..
sampai masanya, kita peroleh apa yang kita impikan..namun, kita mula merindui yang lama..
sedar atau tidak, itulah dia lumrahnya..

kenapa boleh jadi macam tu???

pada pendapat Dhia, as hamba Allah, kita kena ingat, kita perlu bersyukur kepada Allah..
setiap perkara yang jadi dalam hidup kita, adalah nikmt, adalah ujian dan ada hikmahnya tersendiri..
peringatan kepada semua, termasuk Dhia sendiri..

one more, take the positive side and throw away the negative side..

well, sekolah tu okey je.. just Dhia yan susah nak adapt dengan suasana baru.. but i'm trying and will never give up ..insya-Allah

oh ya, sekarang ni, Dhia tengah cuti sebb TKC jadi host untuk Wind Orchestra..
hari Ahad ni, Dhia balik hostel... and will be at home next 5 days..


ASSALAMUALAIKUM..

#PRAYFORMH370
Ya Allah, KAU bantulah kami dalam usaha mencari dan menyelamat pesawat MH370..  Ya Allah.. KAU selamatkanlah mereka walau dimana pun mereka berada.. Ya Allah, KAU kembalikanlah pesawat itu bersama penumpangnya kepada kami, sememangnya kami di sini menanti kepulangan mereka.. Hanya Engkau yang tahu dimana mereka.. sesungguhnya, Engkau yang MAHA MENGETAHUI




pics of new school...









klik even ONCE, okay? *kerdip mata lagi..