mP3..

Saturday, 7 December 2013

HOMEMADE SCRUB (haluskan kulit muka & badan)

Assalamualaikum, readers!!
Hari ni hari Sabtu.. so memang standard la nak manja2kan diri..
ade yang rehat dekat rumah, ade yang ke spa.. nak cantikkan??
Dhia buat spa dekat rumah je..huhu..
murah, memuaskan dan meyakinkan.. 3M gitu..

so, untuk entry kali ni, Dhia nak share satu resepi mudah, murah dan yang paling penting, bahan2 dia semuanya natural.. non-chemical dan homemade..

kira macam scrub / lulur/ pupur la.. 
credit to my sista sebb bagi resepi ni.. memang sekejap je boleh siap tanpa perlu mengeluarkan duit walau sesen..*itu kalau barang memang dah ada dalam dapur..
tapi sperti yang Dhia dah cakap, bahan2nya ada dalam dapur.. semua dapur!
kalau tak ada, cube check betul ke yang dekat rumah hang tu dapur?

SELURUH FAMILY Dhia *except abah n abg amin  dah guna dan semua suke dgn hasilnya..
abg Dhia yg no 3 selalu suruh Dhia buat.. dari dlm bilik air, dia akan jerit : dah siap ke belum?!!
masa stok dah hbis, baru terhegeh-hegeh nk pakai..mangsanya, Dhialah.. 
terpaksa buat scrub tu on the spot.. huh.. nasib senang!

ni Dhia nak tunjuk pics yang Dhia amik dari Google.. scrub2 yang ada di pasaran..



Scrub yang Dhia nak share ni boleh guna untuk seluruh badan, muka, kaki dan semualah.. tapi dalam mata, dalam telinga, dalam hidung.. jangan ye! amaran ni..

SIMPLE HOMEMADE SCRUB RECIPE
@
RESEPI MUDAH SKRUB BUATAN SENDIRI

Bahan-bahannya:
  • Beras - ikut berapa banyak yang anda mahu -tak ada jenama yang spesifik.. gune beras yang selalu guna untuk tanak nasi tu je..

  • kunyit hidup / serbuk kunyit (seeloknya kunyit hidup tapi kalau tak ada, guna je serbuk kunyit) - tak perlu banyak.. dalam seruas.. kalau yang gune kunyit hidup, kunyit tu hiris halus2 ye..
  • asam jawa - ikut rasa hati.. tak perlu banyak2..(fahamkan.. bukan air asam jawa tapi asam jawa macam dalam gambar bawah ni..)



itu saja bahannya.. so, let go through how to make it.. semudah satu, dua dan 3..

Cara-caranya:
  1. Kisarkan beras dan kunyit sahaja.. tak perlu tambah air (guna blender kering, bukan blender yang korang kisar lada.. pijar muka hang nanti.. kalau tak tahu blender kering tu macam mana, meh chek tunjuk)
ni la blender kering.. yang chumel2 ni..

hasil kisaran beras dan kunyit..baru buat nih..
untuk hasil kisaran, suka hati nak sekasar atau sehalus mana.. dinasihatkan tak terlampau kasar, takut luka pulak badan nanti.. tak pula terlalu halus, nanti tak rasa pulak..
Dhia selalu buat sekali banyak, senang nanti bila nak pakai lagi..
boleh simpan lama.
takkan berkulat..

2. step num 2 ni, buat masa nak guna je..caranya, ambik sekadar berapa banyak yang kita nak guna, selalunya sekali mandai(complete badan & muka), dua sudu makan je..then, tambahkan sedikit / satu sudu teh asam jawa ke dalamnya dan tambah sedikit air.. jangan terlalu cair ye! dan jangan terlalu kering..

3. Bila dah campur semua (hasil kisaran+asam jawa+sedikit air), gaul2 sampai sebati.. wah, macam nak buat kek.. haha.. bila dah sebati bolehlah guna..



see..! betul tak apa yang Dhia cakap.. semudah 1, 2 dan 3!!

now, nak cerita sikit tips nak guna..
semestinya senang jugak.. tak susah pun..

  • disarankan pakai skrub ni dulu, barulah bersabun.. before tu jangan lupe basahkan badan ye..
  • gosok jangan sekuat hati sampai nak tercabut kulit ye..lagi2 kat muka, jangan gosok kuat2..


nak kongsi jugak fakta about skrub homemade ni..
  • tak guna bahan kimia
  • lebih selamat sebab kita sendiri tahu apa kandungannya
  • kulit akan rasa lebih lembut, halus
  • skrub ni mampu menanggalkan sel-sel mati pada kulit

sebarang pertanyaan, boleh komen.. boleh jugak pm kat fb.. email pun boleh..
selamat mencube.. selamat jadi cantik.. 

ASSALAMUALAIKUM...



























klik even ONCE, okay? *kerdip mata lagi..