mP3..

Thursday, 5 December 2013

7 Perkara yang Buat Kawan Menyampah..

Assalamualaikum..
Dah lama rasanya tak kongsi some tips untuk readers blog ni..
hari ni, Dhia nak kongsi some tips yang berkait rapat dengan friendship u olls..
cuti sekolah dah nak tamat dan yang bersekolah akan kembali ke sekolah..
so. memandangkan cuti masih ada, what if u olls perbaiki diri..
muhasabah diri..
supaya u olls akan jadi orang yang baru,
paling penting LEBIH BAIK..

Ada 7 perkara yang u olls boleh take note.
perkara2 ni mesti kita ada buat sampai kawan kat sebelah rasa nak bagi penampar, penyepak, penumbuk dan beberapa jenis 'pe' lagi..
BEWARE!!
sebab sometime, perkara2 kecil boleh buat sampai kita putus kawan, bergaduh, bertikam*melampau

1. cerita balik..
    
      apa yang Dhia maksudkan = waktu kawan2 berborak, tiba2 u olls datang, then cakap : what? cerita     balik..
u olls suruh dia ulang balik cerita yang sama..
hey,, tolonglah.. orang lain pulak terpaksa dengar cerita yang sama berulang kali gara-gara u seorang.. hadoih!
tak salah nak suruh dia cerita balik, tapi...
tapi dekat tempat lain bila u dengan dia je.. 
so, tak delah ramai yang sakit hati..

2. aku ni GENIUS!

bila ada someone tanya soalan dekat orang lain, and u olls terdengar.. diingatkan sekeras-kerasnya, biar orang yang ditanya menjawab.. jangan nak menyampuk sesuka hati.. konon you all tahu semua.. kalau pun you all tahu, diam jelah.. bila orang yang ditanya tak tahu, baru boleh masuk line.. dengan niat membantu ye! bukan menunjuk yang you all pandai sesangat..
buat orang memendam rasa je nanti...

3. 'aku ini.. aku itu..'

standard nye you all akan berkongsi cerita dalam bentuk geng, kan? maksud Dhia, you all akan duduk sekelompok then bukak topik macam2.. eheh, Dhia tahulah sebb Dhia selalu buat..haha
tiap kali bercerita, jangan asyik suara you je yang dengar.. orang lain nak bersuara pun tak sempat sebab mulut you all tu tak berhenti-henti bercakap..semua cerita you tahu,, kononnyelah kan?
apa salahnya bagi orang lain peluang bercakap?
tindakan you all yang lansung tak bagi peluang dekat orang lain, buatkan orang rasa annoyed..ok??

4. gurauan bermata pedang

hamboih! gurauan bermata pedang ye??
let me explain to you one by one, ok?
sahabat dan kawan.. dua itu berbeza!
sahabat = bestie habis
kawan = kira macam biasa2.. tk rapat sangat..
tapi dua2 ni kita kena jaga..
Dhia tahu you all suka bergurau.. bila bergurau dengan sahabat, mereka tak kisah sangat dengan gurauan kasar you all sebb dah kenal.. tapi kalau kawan?
dahlah tak biasa and mereka akan ambik serius semua perkara..
jadi, make sure you all berhati-hati bila nak bergurau.. jangan sampai berdarah telinga mendengarnya..

5. sibuk dengan GADGET

bayangkan, tme you sedap2 bercerita pada sahabat you, and suddenly you perasan yang dia lansung tk dengar cerita you pasal UFO yang lalu belakang rumah you semalam.. apa perasaan you?
mesti lepas tu you merajuk..
samalah keadaannya bila sahabt you bercerita pada you,.
gerenti dia akan merajuk lepas tu..
dah you tu, bila orang bercerita, dengar lah..
buat kering air liur je bercerita dengan you..
satu patah pun you tak dengar gara2 sibuk melayan noti2 FB tu..

6. potong cakap

kawan you baru bercakap sepatah perkataan, you dah potong dengan berpuluh-puluh perkataan..
aish!
awat buat macam tu!!
paling teruk, you dah potong cakap diorang tu, you cakap : bosanlah! jom tukar topik..
isyh3.. pelangkung kang..
agak rude la bila menyampuk ni.. even sesama kawan..
pleaselah, ubah!
nanti kawan2 dah malas nak borak dengan you all, baru tahu..

7. privacy!

berkawan tetap ada batas.. janganlah sebbkan tiket 'rapat', you all sesuka hati ayam je bukak inbox and baca segala mesej..
hormatlah sikit.. 
kalau ye pun,, mintak izin dulu.. kalau dah dapat keizinan, baru boleh..
ini tak, tahu2 you dah bukk je..
mana tak mengamuk kawan tu..
dah you all baca mesej2 dia, mestilah marah..




persahabatan itu indah.. jangan cemari keindahannya dengan masalah remeh..


buat perkara yang kita sama2 boleh nikmati kenikmatan dan keindahannya..
cheerish your friendship everyday, forever!

THIS POST IS DEDICATED TO MY BFFS..



2011


2013
studython at Melaka

jeram at Teriang

jalan raye..

last day of YPM.. merah mak ngah masing2..

muke dh puas shopping.. tengoklah shopping bag dekat tangan tu..penuh!


ASSALAMUALAIKUM!!















klik even ONCE, okay? *kerdip mata lagi..