mP3..

Monday, 18 November 2013

sky lantern @ kongming lantern

Assalamualaikum, readers...
Hari ni, Dhia nak talking2 about SKY LANTERN / KONGMING LANTERN... 
bahasa melayunye : PELITA LANGIT
terpengaruh after tengok episod akhir SAHABAT hari tu.. tengok macam syok je diorang main..
siape pernah ade pengalaman main benda ni? best tak? share la story sikit..
before nk share maklumat, Dhia search la kat google.. puas jugak cari kt google.. 
mcm2 Dhia type.. 'ko men deng', 'go men deng', kong men deng' dan banyak lagi yang mengarut.. 
alhamdulillah, jumpe juge akhirnye.. hehe..

kepada yang tak tahu ghoman sky lantern ni,, meh tengok sini.. Dhia tunjuk..

ni bila dah terbangkan banyak2.. cantik.. teringin nak tengok dengan mata sendiri..
ade sesiape yang sudi bawak Dhia??

Now, Dhia nak share beberapa fakta pasal Khom Loi ni.. ok, Khom Loi ni name sky lantern ni kat Thailand..

  1. Bahan utama nak buat sky lantern ni, kertas.. tapi kertas ni berbeza mengikut negara.. ade negara yang guna rice paper, silk paper, buluh, lilin..
  2. nak buat tak susah tapi barang dia yang susah sikit.. maybe..
  3. sky lantern ni selalunye diadakan masa festival, wedding day, new year, dan macam2 lagi mengikut kesesuaian..
  4. boleh kira as small hot air balloon jugak sebb cara dia berfungsi sama.. just tak boleh naik je.. kalau hot air balloon tu boleh la korang naik.. yang ni, kalau korang naik, tak terbang lah de..
  5. ade jugak certain2 tempat yang dah banned bende ni sebb bende ni boleh menyebabkan pencemaran.. yelah, bile bende tu jatuh kat mana2 kat dah mencemarkan persekitaran.. bagi Dhia, nak main benda ni boleh, tapi jangan selalula..
  6. ade yang percaye sky lantern ni boleh hantar wish kepada bintang so, impian kita akan tertunai.. tapi kepada yang Muslim,, kene ingat.. kepada Allah kita meminta.. bintang itu hanyalah ciptaan Allah yang tidak boleh merealisasikan apa2 hajat kita.. kalau yang Muslim nak main sekadar suka2 boleh la.. tapi tak yah percaye yang syirik ni..

ni cara nak terbangkan... terbangah.. terbanglah wahai sky lantern,.. terbang jauuuuhhh!!

antara scene dalam cerita TANGLED,, yang disimbahi cahaya sky lantern.. sweetnye moment2 ni..
kpd yang teringin berada dlm situasi ni, boleh je.. tapi pastikan dengan yang halal ye..

so suuuuuwwiiitt... suke3.. Dhia dah start berangan ni.. hehe... tapi memang best pun kan?? tak apelah,, one fine day.. Insyaallah.. Amiin.. *time tu gerenti dah tak terfikir pasal ni lagi agaknye.. dah macam2 bende lain nak fikir.. hahah

yang ni pun best jugak.. atas air.. kalau ade sungai kat belakang umah, cubelah try.. hehe..

okaylah,, sampai sini je celoteh Dhia.. 

--ASSALAMUALAIKUM--










klik even ONCE, okay? *kerdip mata lagi..