mP3..

Saturday, 16 November 2013

resepi mudah : Tart Telur by Dhia

Assalamualaikum, readers... *tengkonon ramai la sangat.. ajet2 je..
so, hari ni Dhia nak share resepi TART TLEUR kepada anda2 semua yang tetibe teringin nak buat tart telur.. standard la tu.. macam Dhia jugk.. rasa nk buat nilah.. rase nak buat tu lah.. laju je carik resepi kat henternet.. zaman sekarang ni, nak masak, type je.. lepas tu kenelah siapkan bahan juge.. kalau tak ade bahan,, tunggu2 je la..
so, Dhia tk nak cakap panjang.. straight to da point ye, chef2 sekalian.. 

>bahan untuk PASTRI
  • 500gram tepung gandum
  • 250gram marjerin.. burter pun boleh..  *jangan batu-bata sudah.. kuikuikui
  • 1/2cawan gula halus/icing sugar
  • 1 biji telur
  • sikit esen vanilla.. *ikut kata hati..
>bahan nak buat FILING..
  • 1/2 tin susu cair.. *tak kisah cap ape2.. yang ponting, halal..
  • 1/2 tin air
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan gula
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • sedikit garam, esen vanilla & pewarna kuning..
sekarang, Dhia teruskan kpd cara2 nak buat ye.. bersedia...

>cara buat PASTRI...
  1. Marjerin & gula halus dipukul sehingga kembang..
  2. Tambahkan esen vanilla & telur.. Pukul lagi sampai sebati..
  3. Masukkan tepung gandum sikit demi sedikit.. then, bolehlah diuli sampai jadi doh..
  4. Bila doh dah masak dengan kepanasan tangan kita tu, bolehlah diterap ke dalam acuan.. 
bila dah siap terap, tepikan sekejap sementara nak buat filing dia.. tak payah bakar pastri dulu.. kita bakar sekali, okay??

> buat FILING pulak..
  1. susu cair + telur +gula +air +tepung kastard + garam + esen vanilla + pewarna kuning..
  2. Panaskan atas api dapur, bukan unggun api.. hehe.. sekejap je tau.. sampai suam2 kuku je.. tapi make sure gula hancur.. tak payah beria sampai menggelegak pulak..
  3. Tapiskan.. manelah tahu ade impurities dalam tu.. 
then, filing tu, bolehlah dimasukkan ke dalam pastri tadi.. jangan sampai melimpah pule ye.. agak2 la.. ikut kata dan naluri chef anda..
gambar tak sempat nak pindahkan kelappy.. so, Dhia ambik gambar from henternet.. untuk reader semua.. saje nak tunjukkan rupe tart telur kepada yang tak mengenali desert ni.. sedap tau.. 

ini bukan Dhia buat.. diulangi.. bukan Dhia buat.. ini Dhia took from google search.. untuk korang yang malas nak search sendiri..

selamat mencube.. belum cube belum tahu.. dah cube, baru tahu.. hehe.. macam pantun pulok..
dah cube nanti, jangan lupe komen ye.. sedap tak sedap bergantung kepada chef yang membuatnye.. tapi kalau ade ape2 pertanyaan, boleh je tanya.. kat ruang komen ade.. fb pun ade.. add la ye.. Mardhiah Mohd Nor..*sempat lagi promote..hehe..

akhir kata,,
ASSALAMUALAIKUM..


klik even ONCE, okay? *kerdip mata lagi..