mP3..

Sunday, 5 November 2017

Diploma in Nursing hm

Assalamualaikum semua. Dah lama tak update story. Biasalah bukan selalu ada masa terluang nak update blog ni. And menjelang nak update next story ni, macam2 benda dah jadi sampai aku sendiri lost track kat mana aku berhenti. hahahaha

Okay lah, aku start from aku habis asasi april last this year. To refresh, aku ambik asasi sains kat UiTM Dengkil lepas habis spm. Lepas habis asasi, cuti 5 bulan. result UPU aku, aku dapat course business kat UiTM Puncak Alam. Tapi abah aku tak bagi aku pergi untuk course tu sebab katanya, kalau boleh ambik course yang kerjanya terjamin. Macam business ni terlalu general and ramai orang dalam course ni. So peluang kerja nanti pun akan terhad.

Abah siap cakap, dia suruh aku pilih mana2 private uni and amik course yang aku minat and aku yakin peluang kerja banyak in future, and dia boleh tanggung. So bermula la episod aku bukak semua (kay ni tipu) portal private uni and misi menjejak course yang aku minat. Aku bukan apa tau, tbh kalau course science ni aku tak minat sangat. Lagi2 kalau yang ada chemistry. Memang aku benci lah.

End up aku pilih Cyverjaya University College of Medical Sciences (CUCMS) untuk Bachelor of Psychology (Hons.). Course 3 tahun. Aku apply and uruskan pasal registration dengan agent kolej tu. Okay la. Everything was nice.

Tapi few days before registration, mak aku send flyers pasal scholarship nursing under IJN. Kalau baca tu, memang tertarik la weh sebab banyak benefits nya. Cara pun hantar resume je and kalau berjaya, akan dapat email. Walaupun at first aku malas nak apply sebab aku malas nak serabutkan kepala aku dengan macam2 offer, and aku tak minat nursing pun, tapi end up aku apply gak sebab just hantar resume and bagi aku, let give it a try je la.

Walaupun aku apply for the scholarship tu, aku still pi register kat cucms tu. The funniest moment was aku menangis on the first night sebab dekat katil aku ada ulat and dalam bilik air tu takde hook untuk gantung baju masa mandi. Kelakar weiiii kalau ingat balik. Tapi aku rasa aku nangis tu sebab penat sangat kot balik from orientasi and aku car-sick sebab kat sana kena naik bas. Okay sorry for being a spoiled gal. Dah duduk rumah lima bulan semua ada tetiba sampai sana jadi gitu, hiba la hati aku. hahahaha

Aku duduk dekat Varsity Lodge. Selesa la rumah dia (kalau nak banding dengan rumah yang aku duduk sekarang. Nanti aku cerita. huwaaaaaa). Kenal dengan orang baru. Syinda, Qila, Wani and Nureen (ni roommate aku masa kat Dengkil dulu), Syaza. Walaupun aku tak lama dengan diorang, tapi banyak la kenangan dengan diorang. WEI AKU RINDU KORANGGGGGG! rindu nak pi kelas sesama, aku drive, pi beli barang rumah lepas kelas, masak sesama, berborak lama gila masa petang2. hmmm

tak sampai sebulan pun aku study kat cyberjaya tu, aku dapat email from ijn yang aku dapat scholarship tu. oh ada interview tau. tapi interview dia ringkas je. tak sampai 15 minit pun.
aku register kat IJN dulu. ada orientasi kat situ. dia terang kat mana tempat study and all. IJN hantar kitorang (10 orang total students termasuk aku) kat Vision College kat Kelana Jaya.
aku rasa amazed dengan diri sendiri sebab out of 600 applicants, hanya 50 yang dipanggil untuk interview. dan daripada 50 tu, hanya 10 orang yang dipiluh. dan aku adalah salah seorang daripada 10 tu. tahniah kepada mak dan abah aku sebab doa diorang dimakbulkan.

In shirt, aku tengah study kat Vision College ni sekarang for Diploma in Nursing. 3 years to go weh pastu aku jadi nurse kat IJN. insyaAllah.
macam mana life aku kat sini? hm aku rasa aku perlukan lebih ruang untuk cerita macam mana life aku kat sini. nanti aku buat entry baru kay. khas untuk cerita kehidupan aku kat sini. sebab banyak benda aku nak cakap. hehehehe. till next time!

klik even ONCE, okay? *kerdip mata lagi..